בעוד שבועיים ישבתו מעבודה, למשך שנה שלמה, 340 אלף דונמים של קרקע חקלאית, אומר הרב שמואל-מרדכי מינץ, העומד בראש 'המרכז הארצי לחקלאים שומרי שביעית', המוּכר גם בשם 'קרן השביעית'. "בשנת השמיטה הקודמת, תשס"א, רק 250 אלף דונמים שבתו מעבודה", הוא מציין והשמחה ניכרת בקולו.
זו שנת השמיטה החמישית שהוא עומד בראש המרכז, שמסייע לחקלאים בשמירת מצוות השמיטה. משנת תש"מ הוא מתרוצץ בין השדות ברחבי הארץ ונפגש עם חקלאים המבקשים לשמור שמיטה כהלכתה. לדבריו, שטחי הקרקע שישבתו גדלו, אך מספר החקלאים מתמעט והולך. "יש ירידה במספר החקלאים. בחקלאות המודרנית, מעטים מעבדים שטחי חקלאות גדולים", הוא מסביר.
ההכנות לשמיטה
ההכנות לשמירת השנה השביעית מתחילות בסוף השנה החמישית ונמשכות לאורך כל השנה השישית. שנים-עשר מדריכים מקצועיים עומדים לימינם של החקלאים המבקשים להשבית את אדמתם, כדי להכין עמם את הקרקע לפני השנה השביעית.
הרב מינץ: "כל חקלאי הוא פרוייקט אישי וזקוק להכוונה פרטית. יש צורך להכין את המטע, השדה או המקשה, לפני שעוזבים את הקרקע לשנה שלמה. כל מקום והבעיות הייחודיות לו. זו טעות נפוצה לחשוב שעם כניסת ראש-השנה עוזב החקלאי את השדה ולא שב אליה עד אחרי שנת השמיטה. יש גם צורך לתת מענה לשאלות הלכתיות רבות".
הפסקה ביצוא
וזו רק ההתחלה. "יש חקלאים המייצאים לחו"ל סחורה בשווי מיליון דולר. אנחנו מעניקים להם תמיכה כספית לאורך השנה, כדי שיוכלו להתקיים", הוא אומר. ויש גם צורך להבטיח שהדלתות לא ייסגרו בפני החקלאי מישראל, לאחר שבמשך שנה שלמה לא שיווק את תוצרת אדמתו.
אנשי המרכז גם נושאים ונותנים עם בנקים וגופי כספים אחרים. רבים מהחקלאים מחזיקים ציוד חקלאי, שנקנה בליסינג, ועליהם לשלם את התשלומים מדי חודש בחודשו. מאין ישלם זאת בשנה שבה אין לו רווחים כספיים?
מניעת גירוש עובדים
גם את משרד החקלאות גייסו לטובת שומרי השמיטה. עבודות חקלאיות רבות נעשות כיום בידי עובדים זרים מתאילנד. הכשרת עובד זר לעבודה חקלאית נמשכת כשנה. החקלאים חששו שבשנת השמיטה הפועלים שלהם יגורשו מהארץ. בדיקה עם משרד החקלאות העלתה שזו אכן כוונת המשרד. המרכז הפעיל לחץ כבד שהוביל להסכם עם החקלאים, ועל-פיו הפועלים יושאלו לענפים אחרים במשק ולא יגורשו.
"זה מפעל שבכל שנת שמיטה מתמודד עם הוצאות אדירות", מציין הרב מינץ. "גדולי התורה והחסידות, שעוקבים אחר פעילותנו ומקבלים דיווחים שוטפים ועדכניים, מחזקים את ידינו". לדבריו, בין המחזקים היה גם הרבי מליובאוויטש. בשנת תשל"ג נכנס אל הרבי הרב אברהם קלירס, איש 'המרכז הארצי לחקלאים שומרי שביעית', וסיפר לו על הפעילות הנעשית למען שמירת השביעית. הרבי רשם המחאה לטובת המרכז הארצי. בשנת תש"מ עבר הרב קלירס שוב וקיבל המחאה בסכום גדול יותר. כך היה גם בתשמ"ז.
פורסם במדור חיים יהודיים\שיחת השבוע